Søby Brunkulsmuseum
Museet åbnede i 1977 og har til formål at orientere om perioden med gravning af brunkul fra 1940 til 1970. Det sker blandt andet i form af fotos, genstande og værktøj fra perioden. Museet råder over tre autentiske arbejderhjem fra 1940’erne, købmandsforretning, forsamlingshus, spisehus, DSB-spiseskur, entreprenør-kontor, transformator, brønd, hejsespil, harpe, gravemaskine, transportør, minibrunkulsleje, tipsvognslokomotiv, brovægt, lastbil og grovsmedje. Nabo til skimter vi gården Voldsgaard, hvorfra gravningen og beboelsen bredte sig.
Museet skildrer arbejdsliv og dagligliv for de omkring 3.500 og i travleste perioder helt op til 5.000 arbejdere, som sled i Søby Brunkulslejer. I området boede cirka 3.000 og måske op til 4.000 mennesker, hvoraf rundt regnet 2.000 slog sig ned i selve Søby.
Butikken ved Søby Brunkulsmuseum
I vores butik sælger vi drikkevarer, kager, is og slik. Vi tilbyder blandt andet souvenir med brunkul samt andre souvenirs, bøger, dvd’er, legetøj fra 1950’erne og postkort fra Søby Brunkulslejer.
Bespisning ved Søby Brunkulsmuseum
Hvis gæster skal have stillet sulten under opholdet på museet, kan de spise medbragt mad enten ved borde og bænke i naturen eller ved lån af ”Spiseskuret” eller ”Søby Forsamlingshus”, som kan huse 130 personer. Gæster må gerne medbringe drikkevarer, men vi sælger også i vores butik. Hvis vi skal brygge kaffe til en større gruppe, vil vi gerne vide det på forhånd. Ingen brug af grill eller lignende på grund af brandfaren.
Brændsel og beskæftigelse i Søby under brunkulstiden
Brunkul løste under Besættelsen 1940-45 to værdifulde opgaver: Brændsel og beskæftigelse. På den baggrund tiltrak området arbejdskraft fra alle egne af landet. Brunkulsarbejderen spillede derfor en vigtig rolle på en af Danmarks største og vigtigste arbejdspladser, som leverede brændsel over hele landet.
I 1940’erne og frem til maj 1970 husede området Danmarks farligste arbejdsplads. I dag ser du i Søby et fantastisk naturområde, hvor 1.100 hektar har status som fredet. I dag ligger det meste af området som beplantet, og de smukke, men livsfarlige brunkuls-søer pynter i det kuperede landskab. Vi har i dag svært ved at forestille os, at brunkulslejerne i 30 år producerede det største bidrag til Danmarks energiforsyning.
Hasardspil i Søby under brunkulstiden
Søby bød som andre industribyer også på sekserspil og smugkroer. På Søby Gl. Kro oplyste et skilt i skænkestuen: ”Her repareres gamle Kæferter, saa de bliver som ny!”
Sekserspillet bredte sig i Søby især efter Besættelsen 1940-45. Når betjent Bruno Kirketerp, også kaldet ”Sheriffen”, uventet dukkede op, skyndte folk sig bare at spille ludo eller 500. Nogle måtte stoppe, når de havde spillet ugelønnen væk; så de havde svært ved at komme hjem til konen og børnene uden penge på lommen.
Nogle beboere i Søby undgik arbejdet og levede udelukkende af sekserspil og kortspil. Den mest kendte havde tilnavnet ”Lillebror”, selv om han havde status som ”sekserspillernes konge”. Han hed egentlig Ejnar Rudolf Nielsen og levede af at spille med både terninger og kort.
På museet kan du se den permanente udstilling med mærkede kort og falske terninger. I butikken sælger vi ”Søby-terninger” med for eksempel tre femmere.
Naturen i Søby
Da produktionen af brunkul sluttede i 1970, stoppede også pumpning af vand, så der opstod et goldt landskab med op til 30 meter høje skråninger af opgravet sand; de såkaldte tipper. Industrialiseringen hentede brunkul ned til 30 meters dybde, og i lejerne opstod efterhånden søer, når vandet vendte tilbage.
Vi oplever fortsat, at der sker skred fra tipperne eller sætninger i terrænet, så det kan være livsfarligt at færdes i området.
For at hindre sandflugt skete fra 1958 en systematisk tilplantning af især Contorta (klitfyr), som klarer sig fantastisk på ubevoksede arealer. De dør efter 30-40 år og giver plads til løvtræer.
Tunge skovmaskiner kan umuligt køre på det porøse underlag, og Naturstyrelsen må undlade egentligt skovbrug i området. Væltede træer får lov til at rådne væk og skaber en varieret fauna.
Omkring muset kan du gå en tur og komme tæt på en sø skabt efter udgravning af brunkul. Du kan gå en tur i naturen omkring muset.
Hunde - De firbenede byder vi velkommen i området, når blot ejeren fører dem i snor.
Mindelunden ved Søby Brunkulsmuseum
Du kan kombinere din tur på museet med et besøg i Mindelunden. De ikke færre end 57 mindesten vidner om Danmarks farligste arbejdsplads, hvor Søby Brunkulslejer rummede det største område i midten af forrige århundrede.
Mange blev levende begravet, når sandet skred i de åbne udgravninger, eller ulykker opstod i forbindelse med materiel, brønde, højspænding og sprængstof.
Mindelunden dækker de daværende Rind, Arnborg og Brande kommuner, som indviede den i 1950 og udvidede i 1954 ved Hovedvej A18 nord for Arnborg. I forbindelse med anlæg af motorvej, flyttede Mindelunden i et samarbejde mellem Herning Kommune og Søby Brunkulsmuseum til Søby med indvielse 27. marts 2009.
Anlægget ligger meget smukt på museets område.
56.0433884, 9.0515793
Søby Brunkulsmuseum - Brunkulsvej 29, Søby, 7400 Herning - Tlf. 97 14 75 29 - http://www.brunkulsmuseum.dk/
Priser og åbningstider:
Entré: 40 kr. for voksne. Børn under 12 år gratis adgang.
Museet åbner 1. april og lukker 30. september.
Åben alle ugens dage fra kl. 10 til 17.
− Fra 1. oktober til 31. marts kun åbent efter forudgående aftale.
Uden for ordinær åbningstid skal besøgende betale for minimum 30 personer.
Husene har handicapvenlige indgange, og vi har handicaptoilet.
Bestil en rundvisning
Vi tilbyder en rundvisning med en af museets engagerede guider, som selv har oplevet brunkulstiden eller har levet sig ind i den specielle tid. De fortæller på og om museet suppleret med en køretur i det unikke landskab.
Rundvisningen varer cirka to timer.
Pris: 500 kr.
Du bestiller en rundvisning ved at kontakte os på tlf. 97 14 75 29 for at aftale, hvor mange I kommer, så vi er klar til at tage imod jer, så I får det bedste ud af besøget.